Työehtoneuvottelujen seuranta
12.3.2025

SAK:laiset ammattiliitot neuvottelevat keväällä 2025 useista työehtosopimuksista. Parhaillaan käynnissä on neuvotteluja useilla eri aloilla.
SEL:n sopimusalat
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on hylännyt elintarvikealan työehtosopimuksia koskevan sovintoesityksen. Liiton mukaan esityksessä työntekijöiden palkankorotukset olisivat jääneet yleistä linjaa pienemmiksi ja se olisi tuonut leipomoalan työntekijöille täysin kohtuuttomia heikennyksiä työaikoihin. SEL järjestää 150 leipomossa lakon 11.–16.3.2025. Liitto on myös antanut kolmea panimoa koskevan lakkovaroituksen ajalle 23.–28.3. sekä 13 elintarvikealan työpaikkaa koskevan lakkovaroituksen ajalle 25.–27.3.2025. Nykyiset työehtosopimukset päättyivät tammikuun lopussa. Neuvotteluja vauhdittaakseen SEL on myös julistanut elintarvikealoille ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ajalle 7.2.–6.4.2025.
PAMin sopimusalat
Palvelualojen ammattiliitto PAM on hyväksynyt kaupan alan kolmivuotisen työehtosopimuksen, jonka palkankorotukset ovat yhteensä 7,8 prosenttia. PAM on hyväksynyt myös kolmivuotisen hiihtokeskusten työehtosopimuksen, jonka palkankorotukset ovat niin ikään yhteensä 7,8 prosenttia.
PAM on katkaissut asiakaspalvelu- ja telemarkkinointialan työehtoneuvottelut ja järjesti 6.3.2025 kaksipäiväisen lakon.
PAM neuvottelee parhaillaan matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimuksista sekä useista muista palvelualojen sopimuksista.
Kuljetusalat
Merimies-Unioni on hyväksynyt ulkomaanliikenteen kauppa- ja matkustaja-alusten sekä jäänmurtajien työehtosopimusten jatkon helmikuun loppuun 2028 saakka. Sopimusten viimeinen vuosi on irtisanottavissa.
AKT on hyväksynyt ahtausalan ja ahtausliikkeiden toimihenkilöiden työehtosopimukset sekä kuusi autoliikenteen sopimusta. Sopimukset ovat kolmivuotisia ja ne sisältävät yhteensä 7,8 prosentin yleiskorotukset palkkoihin. Sopimusten viimeinen vuosi on irtisanottavissa.
AKT:lla on neuvottelutulos myös Airpron ja taksiliikenteen sopimuksista. Liitto neuvottelee lisäksi muun muassa Finnairin matkustamohenkilökunnan työehtosopimuksesta.
AKT, Suomen Liikennelentäjäliitto SLL ja Ilmailualan Unioni IAU ovat sopineet yhteistyöstä käynnissä olevalla neuvottelukierroksella. Päämääränä on solmia Palvelualojen työnantajien Paltan kanssa toimialakohtaiset työehtosopimukset, joissa huomioidaan myös lähihistoriassa tehdyt poikkeavat työehtoratkaisut.
SLL hylkäsi 11.2. valtakunnansovittelijan kolmannen sovintoesityksen Finnairin lentäjiä koskevassa työriidassa. Liiton mukaan esitys oli lentäjien kannalta vaatimaton.
SLL on neuvotellut Finnairin lentäjien työehtosopimuksesta työnantajaliitto Paltan kanssa elokuusta lähtien. Palta on neuvotteluiden aikana järjestänyt kaksi työsulkua ja SLL kaksi osittaista työnseisausta. SLL on julistanut Finnairin lentäjiä koskevan ylityö- ja varallaolokiellon.
IAU on ilmoittanut aloittavansa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon 17.3., jos maaliskuun puolessavälissä päättyvästä lentoliikenteen palvelujen työehtosopimuksesta ei päästä sitä ennen neuvottelutulokseen. Rautatiealan Unioni RAU on aloittanut neuvottelut kahdesta rautateiden työehtosopimuksesta. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on hyväksynyt kolmen sopimusalansa viimeisen vuoden palkankorotukset ja on aloittanut neuvottelut Åland Postin työehtosopimuksesta.
Temen sopimusalat
Työnantajaliitto Palta hylkäsi elokuva- ja tv-tuotantojen sovintoesityksen, jonka Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ja Journalistiliitto olisivat hyväksyneet. Näin ollen lakko 8.3. elokuva- ja tv-tuotannoissa toteutuu 8.3.2025. Teme on julistanut alalle myös toistaiseksi voimassa olevan ylityö- ja venymiskiellon.
Teme neuvottelee parhaillaan myös muun muassa tanssinopettajien ja teatterialan työehtosopimuksista.
JHL:n sopimusalat
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyväksynyt kirkon uuden työ- ja virkaehtosopimuksen. Kolmivuotisen sopimuksen ensimmäisen vuoden palkankorotukset toteutetaan sekalinjaisina, mikä tarkoittaa euromääräistä korotusta pienimmissä palkkaryhmissä. Sopimuksen viimeinen vuosi on irtisanottavissa.
JHL on solminut uuden yrityskohtaisen työehtosopimuksen Tuomi Logistiikan kanssa sekä hyväksynyt Merimiespalvelutoimiston työehtosopimuksen. Lisäksi liitto on päässyt neuvottelutuloksiin muun muassa Senaatti-konsernin ja muutaman työnantajaliitto Paltan alan työehtosopimuksista. Tulokset menevät vielä neuvotteluosapuolten hallintojen hyväksyttäväksi. JHL on sopinut myös yksityisen terveyspalvelualan palkankorotuksista vuodelle 2025.
JHL on aloittanut neuvottelut kunta- ja hyvinvointialan virka- ja työehtosopimuksista, jotka päättyvät huhtikuun lopussa. Neuvottelut helmikuun lopussa päättyvästä valtion virka- ja työehtosopimuksesta käynnistyivät tammikuussa. Valtiotyönantaja kuitenkin keskeytti neuvottelut 7.3. JHL neuvottelee lisäksi useista työnantajaliitto Paltan työehtosopimuksista ja on aloittanut neuvottelut kokonaan uudesta yksityisen varhaiskasvatusalan työehtosopimuksesta.
Teollisuusliiton sopimusalat
Teollisuusliitto on päässyt sopuun teknologiateollisuuden ja kemian alojen uusista työehtosopimuksista. Liitolla on myös useita neuvottelutuloksia, jotka ovat menossa vielä hallinnon käsittelyyn.
Teknologiateollisuus ja kemian alat
Teollisuusliitto hyväksyi teknologiateollisuuden, kemian alojen sekä malmikaivosten uudet työehtosopimukset 22.2.2025. Sopimukset ovat kolmivuotisia ja ne korottavat palkkoja keskimäärin yhteensä 8 prosenttia sopimuskauden aikana. Sopimusten viimeinen vuosi on irtisanottavissa.
Teknologiateollisuuden työehtosopimuksessa muutosneuvotteluiden vähimmäisajat säilyvät ennallaan eli palkanmaksu jatkuu lakiin kaavailtua vähimmäiskestoa kaksi kertaa pidempään. Irtisanomiseen vaaditaan sopimuksen mukaan jatkossakin painava syy. Sopimuksessa on myös turvattu, että paikallinen sopiminen tapahtuu työehtosopimuksessa määriteltyjen osapuolten kanssa eli luottamusvaltuutettu ei voi tehdä paikallisia sopimuksia.
Teollisuusliitto on perunut kaikki teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden sopimusaloille ilmoittamansa työtaistelutoimet.
Lisäksi Teollisuusliitto on hyväksynyt neljän alkutuotantoalansekä pelti- ja teollisuuseristysalan kolmivuotiset työehtosopimukset. Sopimusten viimeinen vuosi on irtisanottavissa.
Teollisuusliitto on päässyt neuvottelutulokseen useista eri alojen työehtosopimuksista. Liiton hallinto käsittelee vielä neuvottelutulokset.
Mekaaninen metsäteollisuus
Mekaanisen metsäteollisuuden osalta Teollisuusliitto on jo solminut uudet yrityskohtaiset työehtosopimukset Stora Enson, Metsä Groupin, UPM Kymmenen ja useiden muiden alan yritysten kanssa. Alalla ei ole ollut valtakunnallista työehtosopimusta vuoden 2021 jälkeen, koska työnantajia edustava Metsäteollisuus ry on päättänyt siirtää työehdoista päättämisen yrityksiin ja työpaikoille.
Yrityskohtaisten neuvottelujen vauhdittamiseksi Teollisuusliitto on jättänyt neljä lakkovaroitusta UPM Plywoodille (3.–9.3., 10.–16.3., 17.–23.3. ja 24.–30.3.2025). Ensimmäinen lakko on parhaillaan käynnissä.
Sähköliiton sopimusalat
Sähköliitto on Teollisuusliiton tapaan ilmoittanut kolmesta yrityskohtaisesta työnseisauksesta UPM Plywoodissa (3.–9.3., 10.–16.3. ja 17.–23.3.2025). Ensimmäinen lakko on parhaillaan käynnissä.
Sähköliitto on neuvotellut elintarviketeollisuuden sähköasentajien työehtosopimuksesta ja neuvotteluja vauhdittaakseen julistanut SEL:n tapaan alalle ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ajalle 7.2.–6.4.2025 sekä antanut lakkovaroitukset ajalle 11.–16.3., 23.–28.3. ja 25.–27.3.2025. Liitto on myös aloittanut työehtoneuvottelut pääsopimusaloillaan sähköistys- ja sähköasennusalalla sekä energia-, ICT- ja verkostoalalla.
Rakennusliiton sopimusalat
Rakennusliitto on aloittanut neuvottelut rakennusalan työehtosopimuksista, jotka päättyivät helmikuun lopussa.
Työehtosopimusneuvottelujen etenemistä voit seurata täältä.
Tämän verran halusimme SAK:laisten työntekijöiden palkkojen nousevan:
6 % ensimmäisenä vuotena
4 % toisena vuotena
10 % yhteensä
Tämän verran saimme SAK:laisten työntekijöiden palkkoja nousemaan:
2,5 % ensimmäisenä vuotena
2,9 % toisena vuotena
2,4 % kolmantena vuotena
7,8 % yhteensä
Miksi tukitoimet?
Työnantajien edustajat ovat jo pidempää koordinoineet omia tavoitteitaan ja toimiaan. Tämä haastaa myös ammattiliittojen jäsenten edunvalvojia tiivistämään yhteistyötä.
Jokainen SAK:lainen ammattiliitto neuvottelee edelleen itsenäisesti omat sopimuksensa, mutta ammattiliitot tukevat lain sallimin tukikeinoin toisiaan saavuttamaan työehtosopimusratkaisun.
SAK:laiset liitot tukevat vastavuoroisesti toinen toisiaan, jotta jokainen vuorollaan saavuttaa omat tavoitteensa. Nyt SAK:laiset liitot haluavat varmistaa, että teollisuuden sopimusratkaisut ovat tasoltaan sellaisia, että ne tuottavat kunnolliset työehdot teollisuuden työntekijöille.
Mitä tukitoimet tarkoittavat käytännössä?
Muut liitot toimeenpanevat tukitoimia. Juridisesti puhutaan myötätuntotyötaistelusta. Niiden tehtävä ja tavoite on nimenomaan vauhdittaa Teollisuusliiton työehtosopimusneuvotteluita. Tukitoimet kohdistuvat sopimusaloille, joiden työehtosopimuksista Teollisuusliitto neuvottelee ja joita pääriita koskee.
Tukitoimet toteutetaan tukilakkoina Teollisuusliiton ilmoittamissa kohdeyrityksissä Teollisuusliiton toteuttaman lakon ajaksi.
Tukitoimet (myötätuntotyötaistelutoimet) eivät saa olla uuden lainsäädännön tarkoittamalla tavalla suhteettomia. Toteutettavat myötätuntotyötaistelut toteutetaan siten, että näiden vaikutukset pyritään kohdistamaan pääriitaan.
Mikä on tukilakko?
Myötätuntotyötaistelu, jolla tuetaan laillista työtaistelua (pääriitaa).
Tukilakolla tuetaan työehtosopimusratkaisun saavuttamista ja siitä on tehtävä lain (tai työehtosopimuksen) mukainen ennakkoilmoitus.
Miten toimet vaikuttavat maan turvallisuustilanteeseen?
Toimet eivät kohdistu sellaisiin kohteisiin, joilla on merkitystä maan turvallisuuteen. SAK:laiset ammattiliitot toimivat vastuullisesti ja työtaistelutoimenpiteiden ulkopuolelle rajataan aina terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät alat/tehtävät.
On myös syytä huomata, ettei huoltovarmuuskysymykset itsessään ole juridinen peruste rajoittaa mitään työtaistelua.
Uutista on päivitetty 20.1.2025: lisätty tieto PAMin tukilakoista.
Löydä lisää tämänkaltaista sisältöä:
