Painava syy - Nyt on aika toimia.

17.3.2024

AKT:n jäsen ahtaaja Jape Lovén.

“Vahvan tehtävä on tukea heikkoa”

Ahtaaja Jape Lovén kokee, että hän ja muut nyt lakkoilevat puolustavat laajasti kaikkia suomalaisia.


Hallituksen leikkaukset ovat Jape Lovénin mielestä ideologinen hyökkäys heikommin toimeentulevaa kansanosaa vastaan.

Suomessa on käynnissä poliittinen lakko, joka pysäyttää viennin ja tuonnin sekä hankaloittaa teollisuuden rattaiden pyörimistä. Työtaistelun keskiössä ovat satamat. Vuosaaren satamassa Helsingissä työskentelevä ahtaaja Jape Lovén kokee, että hän ja muut nyt lakkoilevat puolustavat laajasti kaikkia suomalaisia.

– Meillä satamamiehillä solidaarisuus on globaalisti sisäänrakennettu malli. Lakoissa on kysymys siitä, että jos joku työntekijäryhmä ei yksinään pärjää, niin vahvan tehtävä on tukea heikkoa. Niillä aloilla, jotka ovat vahvasti järjestäytyneitä, on voimaa auttaa.

– On mahdotonta löytää ihmistä, jota leikkaukset eivät koskettaisi tai joka ei tuntisi sellaista ihmistä, jota ne koskettavat. Jos työtön ei voi taistella hallituksen määräyksiä vastaan, niin me työssäkäyvät voimme vielä yrittää sanoa, että tämä on väärin, Lovén sanoo.

Ihmisistä puhutaan kuin he olisivat viallisia moottorinosia


Lovénin mielestä perusongelma kytkeytyy arvoihin. Hallitus laskee kaikelle rahallisen arvon, mutta ei anna arvoa ihmiselle.

– Aina puhutaan, että tehkää töitä, hakekaa töitä. Asenne on se, että työttömät ovat laiskoja, he eivät vaan halua tehdä töitä, menisivät töihin. Tosiasiassa ihmiset tekevät satoja hakemuksia ja käyttävät siihen valtavasti aikaa. Sitten yhtä aikaa leikataan siitä tuesta, jolla he elävät, eli ei anneta yhtään arvoa sille, mitä he tekevät saadakseen taas töitä. Heistä puhutaan kuin he olisivat viallisia moottorinosia.

Hallituksen leikkauslista ei rajoitu vain työmarkkinoihin ja sosiaaliturvaan. Sen lisäksi ollaan esimerkiksi rajoittamassa oikeutta poliittisiin lakkoihin.

– Yleensä työmarkkinakiistat ovat osapuolten välisiä ja valtiovalta yrittää pitää yhteiskuntarauhaa yllä. Nyt hallituksen jäsenet ministeritasoa myöten toimivat arveluttavin mielikuvin ja lausunnoin sellaisistakin veronmaksajista, jotka heidänkin palkkansa maksavat, Lovén ihmettelee.

Leikkauslistaa ja hallituksen tapaa edetä sen kanssa Lovén pitää poikkeuksellisena.

– Minusta se on ideologinen hyökkäys heikommin toimeentulevaa kansanosaa vastaan. Etenkin työttömiä ja tukien varassa eläviä kohtaan. Tämä on minusta lähes rikollista.

Kansa ei ole valinnut hallitusta


Hallitus perustelee päätöksiään leikkauksista kansan vaaleissa antamalla mandaatilla.

– Kansa ei ole valinnut hallitusta. Kansa on valinnut eduskunnan, joka on sopinut keskenään hallituksesta. Ja ministerit hallituspuolueet ovat päättäneet itse. Suunnitelmat nyt ajettavista leikkauksista poikkeavat hyvinkin vahvasti siitä, mitä he vaalien aikaan äänestäjille puhuivat. Väittäisin sellaista lausuntoa epärehelliseksi, jossa hallituksen sanotaan olevan demokraattisesti valittu ja noudattavan kansan tahtoa, Jape Lovén toteaa.

Yleensä työmarkkinakiistat ratkotaan osapuolten kesken. Vastakkain ovat työnantajat ja työntekijät. Nyt tilanne on toinen.

– Työntekijät eivät lakkoile yksinään, siinä on aina vastavoima. Tällä kertaa se on hallitus. Hallitus on sotkeutunut työmarkkinoihin ja he ovat tehneet itsestään työmarkkinaosapuolen. Aikaisemmin jos Suomessa ministerit ovat puuttuneet työmarkkinoihin, niin heille on näytetty ovea. Nyt suunnitelmat ovat hallituksen ohjelmassa yksityiskohtaisina kirjauksina. Ihan kuin heillä ei olisi muuta tavoitetta kuin muuttaa kaikki työnantajaliittojen pitkäaikaiset tavoitteet lainsäädäntöön.

Lakot ovat aina raskaita paitsi tavallisille ihmisille ja yrityksille, joihin ne iskevät, niin myös lakkoilijoille.

– Valitettavasti lakkoja tarvitaan. Mutta ne eivät koskaan ole tarkoitus, vaan tapa yrittää avata neuvottelutilanne. Lakot ovat työntekijöiden viimeinen konsti, Lovén sanoo.

– Nyt yritämme vaikuttaa elinkeinoelämään, joka ei ole halunnut neuvotella asioista, ja hallitukseen, joka puhuu vaan euroista. Hallitus on aiheuttanut ennennäkemättömät poliittiset lakot, ei tällaisiin ole minun elinaikanani koskaan ennen ollut tarvetta. On ollut asioita, joista on oltu eri mieltä, mutta neuvotteluissa ne asiat silloinkin ratkottiin.

Ihmisille tulee nälkä ja kylmä Suomessa

Jape Lovén näkee leikkauksilla ja lakoilla kauaskantoiset seuraukset, joiden lopputulos on kaikkien kannalta ikävä.

– Hyvin vähän on uutisoitu siitä, että hallituksen ohjelmaan on kirjattu myös eläkeuudistus. Siinä yhtenä keinona on leikata jo ansaittuja eläkkeitä. Se onkin näppärää, kun ensin kielletään, että kansa ei saa protestoida sitä vastaan.

– Työllisyysrahaston rahat eivät ole hallituksen, mutta hallitus on omimassa ne milloin mihinkin tarkoitukseen. Jos eläkkeet alkavat määräytyä ja sosiaaliturvaa leikataan pörssipelureiden kurssien mukaan, niin ihmisille tulee Suomessa nälkä ja kylmä.

– Tässä työtaistelussa on kysymys näistä kaikista asioista. Kyllä meidän täytyy demokraattisessa, vapaassa maassa voida ilmaista mielipiteemme, jos hallitus ajaa mielestämme yhteiskuntaan sellaiseen suuntaan, joka aiheuttaa ihmisille mahdottomia tilanteita elämässä, Lovén painottaa.

Jape Lovénilla on varsin yksinkertainen ratkaisu ongelmaan.

– Laiha sopu olisi parempi kuin lihava riita. Aika monet jo pidempään tätä yhteiskuntaa seuranneet ihmiset, niin korkeasti oppineet kuin kirvesmiehetkin, ovat sanoneet, että nyt kannattaisi lopettaa ideologiset ja poliittiset barrikadin ylläpidot ja ryhtyä miettimään, miten tämä maa viedään yhdessä eteenpäin.

Lue lisää hallituksen toteuttamista ja suunnittelemista leikkauksista ja heikennyksistä:
www.sak.fi/painavasyy